English logga in

StartDisk­utrymme

Lagra på andra ställen

Det tas backup på hemkatalogerna, normalt flera gånger i veckan, så innehållet där lagras flera gånger om.

En del stora filer behöver man inte backup på, för de kan lätt hämtas igen eller återskapas vid behov. Då kan det vara bra att lägga dem någonannanstans än under hemkatalogen.

/nobackup/

Under denna katalog har varje användare en katalog (som heter som ens användarnamn). Nya konton får en länk som heter nobackup i hemkatalogen som går dit.

Det är en egen area för vilken ingen backup tas, så om disken skulle gå sönder så är innehållet borta. Lägg gärna stora filer som inte behöver backupas här.

/tmp för temporära filer på lokal disk

Här har alla rätt att skapa filer, och de kan tas bort automatiskt efter att inte ha använts på tio dagar. Många program lägger temporära mellanresultat där.

Om du t.ex. hämtar en stor ljudfil från nätet för att lyssna på den en enda gång medan du sitter och jobbar, så lägg den här istället för i din hemkatalog. Då lägger du det på den lokala disken, vilket gör att filaccesser dit inte behöver gå över nätet och att du inte riskerar att glömma att ta bort den när du inte behöver den längre.

/nobackup/tmp

Det finns också /nobackup/tmp som är en liknande katalog för temporära filer, men som delas mellan datorerna istället för att ligga på lokal disk.